Daglig leder i Songvaar Vekst AS, Øystein Sangesland (t.v.), stortingsrepresentant for Venstre, Jon Gunnes og kommunestyrepolitiker Arild Berge (V) under besøket på bedriften fredag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen)

Av  Nicolai Prebensen – n247.no

– Arbeidsmodellen til Songvaar er spennende. Bedriften gir verdifullt arbeid til arbeidstakerne og ikke minst er den viktig for samfunnet rundt. Den er nyttig og gir mange en meningsfull hverdag, sa stortingsrepresentant Jon Gunnes (V) da han var på bedriftsbesøk på Songvaar på Linnegrøvan fredag ettermiddag.

– Dette er en fantastisk arbeidsplass, fortsatte han.

Det var Venstres Arild Berge fra Søgne som hadde invitert stortingsrepresentanten på besøk. Berge er styreleder i Songvaar Vekst AS. Bedriften er eid av Søgne kommune. Generalforsamlingen er formannskapet i kommunen.

 

25 ansatte

I år fyller bedriften 25 år, rundt 25 personer er ansatt, inklusive en administrasjon på to personer. Det er i tillegg til en hver tid sek syv personer innsøkt fra NAV i tiltaket AFT – Arbeidsforberedende Trening. Disse kurses og veiledes internt, og følges senere opp i eksterne bedrifter i arbeidspraksis på vei mot ordinært lønnet arbeid. Resten av de ansatte tilhører produksjonen på Songvaar som er vidtomspennende, med et spekter fra tennbriketter til store båtkrybber. Det er fem ordinært ansatte tilretteleggere/arbeidsledere i tillegg til administrasjons ansatte.

På Songvaar trykkes det alt fra konfirmasjonssanger til store salgsplakater og det selges frukt og ved. Kasser går flere dager i uken til Elkem i Kristiansand og ikke minst selges oversatt lære- og undevisningsmateriell fra Oxford universitetet i England, bare for å nevne noe.

Under besøket fikk stortingsrepresentanten en grundig gjennomgang i bedriften og hvordan den er bygd opp og drevet.

 

– Gir fra seg eierskapet

– Jeg mener at kommunereformen er sentraliseringspolitikk og er litt spent på hva som skjer med vår bedrift her i Søgne i kommunereformen. Vi har ikke fått noen signaler på at det skjer et skifte i vår driftsform i den prosessen, men kommunen gir jo fra seg eierskapet til den nye storkommunen, og spennende blir den biten, sa daglig leder Øystein Sangesland til stortingsrepresentanten og hans følge fredag.

De aller fleste på Songvaar har en VTA-avtale (Varig tilrettelagt arbeide) med det målet at noen av de ansatte med tiden kan få seg arbeid utenfor «Songvaar-systemet».

– Det er NAV som søker plasser hos oss, men det er vi som bestemmer hvem som skal får arbeid hos oss, sier Sangesland videre.

Stortingsrepresentant Jon Gunnes var mektig imponert over ølkassene som blir produsert på Songvaar. (Foto: Nicolai Prebensen).

 

– Skape relasjoner

– Å ha en slik jobb som vi har, kan man nesten ikke utdanne seg til. Vi må kunne skape relasjoner til alle slags mennesker og noen dager er tøffe, mens andre dager er ubetalelige. Heldigvis har vi flest av sistnevnte, sier han.

– Dette er ren lobbyvirksomhet, sier Sangesland og Berge videre.

– Han er jo stortingsrepresentant og selv om han ikke tilhører Agder-benken er det viktig med alt det vi kan få informert om til de som styrer landet, sier lederen og styrelederen.

Jon Gunnes er valgt inn på Stortinget fra Trøndelag Venstre og har vært i en byutredningskonferanse i Kristiansand.

– Det har vært et fantastisk besøk, og det er en glede å ta med seg inn til Oslo de erfaringene denne bedriften har gjort. Dette blir en god helg, sa han.

 

Share This